Bu yola 3 mühendis çıktık. Kendi biramızı yapıyoruz. Bu hobiye başlarken işin buralara geleceğini düşünmemiştik. 7 ayda 11. biramızı yapmışız. Her yeni biramızda da hevesimiz ve isteğimiz artıyor. Bunun bir sebebi de bizleri destekleyen ailelerimiz ve dostlarımız. Teşekkürler..
11 Biramız özel olsun istedik; Kendi reçetemizle ürettiğimiz bir bira. Bizden bir bira olsun istedik; adını MÜHENDİS koyduk. Yine bizden bir logo olsun istedik ve Hazerfen Ahmet Çelebi'nin Galata'dan Üsküdar'a uçuşu logomuz oldu.
Büyük umutlarla Mühendis olan dostlar, bu saatten sonra tekrar üniversite okunmayacağına göre, hatanızı kabullenin ve güzel bir Mühendis içip rahatlayın.. Biz öyle yapacağız.. :)
Bazen bu işi yaparken biz manyak mıyız dediğimiz oluyor. Her mühendis biraz manyaktır ama değil mi? Ya da olmalıdır.
Sizce akıllı bir insan Galata'dan Üsküdar'a kendi yaptığı kanatlarla uçmayı hayal edebilir mi?
Ama birileri çıkıp bunları hayaletmeseydi, tonlarca ağırlıkta
metallerin başımızın üstünde bir o yana, bir bu yana uçması mümkün
olmazdı.. Hayal etmeyi bırakmamak lazım...
Mühendis nasıl bir bira mı? Adına yakışır bir bira olması için reçeteyi komplex oluşturduk. 3 tip malt, 2 tip şerbetçiotu. Kendi reçetemizle IPA türünde bir bira yapmak hedefimizdi. Sonucu biz de hala merak ediyoruz..
Hazırlıklar başlamış durumda. Bira yapmak için birçok şartın sağlanması lazım. 3 kişi aynı günde boş olacak, ev müsait olacak, hammadde olacak, temizlik yapılmış olacak. Siz 3-4 paragraf okurken yoruluyorsunuz ama bu işin gerisinde de emek var. Gençlerin hakkını verelim :)
Herşeyin başlangıcı, Boş bir kağıt. Biranın adı belli; MÜHENDİS.
Boş kağıdı doldurmadan önce adına yakışır bir bira olması için komplex, alkol oranı biraz yüksek, Şerbetçiotu acılığı fazla olan bir bira üretmek hedefimizdi. Başarabildik mi? Göreceğiz..
3 Tip Malt; Pale, Cara Amber ve Crystal. Oranlarını merak ettiğinizi sanmıyorum :)
2 Tip Şerbetçiotu; East Kent Goldings ve Fuggles
Maya: Safale S-04
Su: Bildiğiniz su.. :) ama temiz, açılmamış damacanadan.
Mayşeleme başladı, amaç malttan şekeri ve aromaları çekmek. Yaklaşık 1 saat sürüyor.. Ardından 1 saat boyunca şerbetçiotları belirlenen dakikalarda kaynama kazanına girerek görevlerini yerine getirmeye başlıyorlar, Tadı dengelemek, acılık katmak vs..
Yaklaşık 5 saat süren bir prosesin sonunda biramız Fermneter kovamızda. Defterimiz de dolmuş durumda. Her yeni birada birşeyler öğrenebilmek için herşeyi tek tek not etmek gerekli.Mühendislik bunun gerektirir.
''Lessons' learned'' lazım değil mi Otosan People? ;)
Yorucu ama değiyor..
Fermenterde 1 hafta, şieşeleme için 2 saat ve;
Şişeleme prosesini gerçekleştirildikten sonra biralarımızı özel kılan bir diğer nokta için çalışmalar başlıyor. Logonun basılması ve tek tek şişelere yapıştırılması. Evet biz manyağız!.
Bizce bu Logo bu biraya çok yakıştı.. Mühendis Ordusu raflarda..
Bu biramız ile birlikte yeni bir döneme giriyoruz. Yaz ayı gelip sıcaklıklar artmadan 2 bira daha yapabilirsek şanslıyız. Ardından neler yapacağımıza ve nasıl ilerleyeceğimize karar vereceğimiz ve bunun hazırlıklarını yapacağımız bir süreç olacak. Artık acemilik dönemi geride kaldı dostlar, çıraklık dönemine giriş yapmanın vakti geldi.. :) Bunun için de çalışıyoruz, yeni kitaplar, yeni proses ekipmanları ve planlar..Merak etmeyin. Hepsini sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.
NOT: logoda kullanılan görsel internet üzerinden alınmıştır.
NOT: logoda kullanılan görsel internet üzerinden alınmıştır.
BİRA ATÖLYESİ